Bijna elke organisatie heeft er wel een: een visie. Een visie is van groot belang voor je jaardoelen en bedrijfsstrategie. Maar waarom is de visie zo belangrijk? En wat is een visie eigenlijk?

Wat is een visie?

De visie is een, door de organisatie gedeeld, beeld van de toekomst. Dit zijn de gezamenlijke drijfveren en ambities van jouw team en organisatie. Door hier een beschrijving van te maken en deze te delen, krijg je de neuzen dezelfde kant op.

Een goede visie geeft duidelijkheid op een aantal vragen. De belangrijkste vragen die je kan stellen zijn:

  • Hoe ziet de voor ons relevante toekomst eruit?
  • Welke trends zijn van belang?
  • Waar gaat de sector in de toekomst naar toe?
  • Wat willen we bereiken?

Een goede visie is kort, helder en geeft antwoord op deze vragen. Door deze vragen met elkaar te beantwoorden vorm je een duidelijke visie die de basis vormt voor alle strategische beslissingen die je neemt als organisatie.

Waarom is het belangrijk?

Om het belang van een visie de duiden duiken we even in de wereld van Alice in Wonderland.

Alice vraagt aan de Cheshire Cat:

  • “Kun je me misschien ook vertellen welke weg ik moet nemen?”
  • “Dat hangt er heel erg vanaf waar je naartoe wil”, antwoord de Cheshire Cat.
  • “Dat maakt mij niet zoveel uit” zegt Alice.
  • “Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt”, zegt de Cheshire Cat.
  • “Als ik maar ergens kom”, voegt Alice eraan toe.
  • “Oh je komt vast wel ergens”, zegt de Cheshire Cat “Als je maar lang genoeg loopt”.

Dit is hetzelfde als een bedrijf zonder visie. Zonder visie kom je zeker ergens, maar waar je uiteindelijk terecht komt is niet even duidelijk. Je hebt namelijk geen doel voor ogen om te bereiken. Geen duidelijk pad met hoe jij de toekomst van je organisatie ziet. Elke route die je vervolgens met het bedrijf neemt, brengt het bedrijf ergens heen, maar je mist een richting om de route mee te kiezen.

Als je geen duidelijke visie hebt, heb je kans dat iedereen in de organisatie heel hard aan het rennen is, maar dat er netto niet zoveel resultaat wordt behaald. Zonde! Want die energie van alle medewerkers kan op een veel nuttigere manier ingezet worden.

Dit kun je bijvoorbeeld terug zien in afdelingen die verschillende doelen nastreven. Er is geen eenduidige richting, waardoor afdelingen hun eigen richting kiezen wat soms zelfs onderling tegenstrijdig is. Om dit te voorkomen, is het nodig dat de visie in jouw organisatie leeft. Dan heeft de hele organisaties een doel, de visie, om zich op te richten.

Hoe gebruik je de visie?

Een visie werkt het beste als deze goed gedragen wordt in de organisatie. Daarom wil je niet dat de visie in een bureaula verdwijnt. Maar hoe doe je dit dan? Een visie kan best abstract zijn en wordt daarom vaak snel uit het zich verloren. Als iemand dan vraagt: “Wat is jullie visie?” wordt er soms heel hard nagedacht: de visie is niet “on-top-of-mind”.

De beste manier om je visie te gebruiken is als basis voor strategische keuzes en plannen. Daarom gebruik je de visie in een A3 jaarplan dan ook om je succesbepalende factoren op te stellen. Deze succesbepalende factoren gebruik je vervolgens om het resultaat te meten en de acties voor het bereiken van het gewenste resultaat op te stellen. Op die manier heb je de visie meegenomen in de acties en taken binnen de organisatie.

Vergelijkbare berichten